Johnny Hoogerland: de nieuwe held van Holland

Wij Nederlanders zijn normaal gesproken niet zo’n emotioneel volk. Chauvinistisch worden we pas wanneer een Nederlander op topniveau zijn sport beoefent. Johnny Hoogerland wist in de Vuelta van 2009 op deze gevoelens in te spelen. Met zijn ongeëvenaarde aanvalslust en uiteindelijke twaalfde plaats (!) in het eindklassement werd hij geliefd onder de Hollandse wielerfans. Na de etappe in de Tour de France van gisteren is hij dat voor heel Nederland. Hoogerland werd door een bizarre manoeuvre van één van de Tourauto’s van zijn fiets getorpedeerd en landde in het prikkeldraad. IJzer sneed in het been van de wielrenner, die ondanks diepe wonden de etappe kon volbrengen. Achter de streep kwamen op het podium, waar Hoogerland de bollentrui opnieuw in de wacht mocht slepen en bovendien samen met de aangereden Juan Antonio Flecha het rode rugnummer in ontvangst kon nemen, de emoties los.

Een heroïsche etappe, dat was het. En deze heroïek maakte onbegrensd chauvinisme los bij de thuisblijvers. Nederland was woedend. De voortdurend met het hard fietsende goedzak Hoogerland, op schandalige wijze in koers beschadigd. De Zeeuw zelf onderging het zeer rustig. Professioneel. Met de tranen nog op de wangen stond hij uitstekend de pers te woord. Boos was hij niet, slechts zeer teleurgesteld.

Gisteravond werden 33 hechtingen bij Hoogerland in de bil en het bovenbeen gezet. Vandaag stapte hij weer op de fiets (zie foto door @Jobjan). Wat een doorzetter, wat een diehard. Wat een held. Want dat werd Johnny Hoogerland gisteren voor heel Nederland, een held. Een sportheld pur sang.

Laten we hopen dat hij de Tour de France weet te voltooien. Liefst met bollentrui om zijn schouders. Wat dat maakt een mythe compleet.

Gebruikte foto door @Jobjan

Plaats een reactie